Patiënten met eenvoudige botbreuken hoeven voor een gipsbehandeling niet meer naar het ziekenhuis maar kunnen nu ook in Lemmer behandeld en gecontroleerd worden. Eenvoudige botbreuken, waarbij de diagnose is gesteld aan de hand van een gemaakte foto in het Zorgplein Lemmer, kunnen met advies van de chirurg-traumatoloog behandeld worden in de huisartsenpraktijk. Dit voorkomt een doorverwijzing naar het Ziekenhuis. De patiënt wordt op deze manier direct behandeld in de huisartsenpraktijk. Onnodige reis- en wachttijd wordt hiermee voorkomen. Twee huisartsen, Dr. Breet en Dr. Arentsen werken nauw samen met de chirurgen en hebben hiervoor een speciale training gevolgd bij de gipsverbandmeester van Sneek.

Om een goed beeld te krijgen van de toegevoegde waarde van uitvoering van eenvoudige traumazorg in de huisartsenpraktijk wordt een wetenschappelijk onderzoek gekoppeld aan dit initiatief. Het onderzoek richt zich op de mate van verplaatsing van zorg vanuit het ziekenhuis dichter naar de patiënt,  de patiënttevredenheid en de kwaliteit van de geleverde zorg in Lemmer. Het onderzoek wordt uitgevoerd door onderzoekers van het UMCG, afdeling Huisartsgeneeskunde.